De wortel van de angst

Gepubliceerd op 11 december 2020 om 14:19

Op zoek naar de wortel van de angst

Mijn missie houdt o.a. in de wortel van de angst uit ons duale denken te trekken. Dus heb ik heel wat onderzoek verricht naar wat angst eigenlijk is. Deze ontdekkingsreis naar de angst wil ik graag met jou delen, zodat je zelf een overwogen beslissing kunt nemen of je je leven in angst of in vertrouwen wilt leven. De angst staat namelijk niet alleen onze wereldvrede in de weg maar verhindert ook onze innerlijke vrede, die aan de wereldvrede ten grondslag ligt. Dus hier borduur ik op verder in de hoop dat met een korreltje logica en een snufje inzicht je het concept van de angst begrijpt en kunt leren sturen. Ga mee op reis door de verschillende disciplines zoals de biologie, de neurologie, de kwantumfysica, de geschiedenis en de filosofie.

Leven van Licht en Liefde_Het hart van de wereld_Marja Nieuwveld_Quanten wereld_lichtmensen_lichtvoeding

Wat is angst?

Laten we even vooropstellen dat angst op zich een nuttige emotie is. Vooral om snel weg te kunnen rennen voor de sabeltandtijger die in jou een lekker hapje ziet. Jammer genoeg zijn er niet zoveel wilde dieren meer, maar in onze maatschappij kunnen ze, afhankelijk van je overtuigingen, de gedaante van een baas, de belastingdienst of een virus aannemen. Jammer genoeg is ons verstand niet zo slim om het verschil te herkennen tussen echt gevaar en fictief gevaar en stuurt signalen naar ons lichaam alsof we echt aangevallen worden.

Technisch gezien is het een chemische reactie van het lichaam op een gedachte. In oorsprong is angst dus een mechanisme dat door een impuls, die binnenkomt via de zintuigen, informatie doorgeeft via onze zenuwbanen en ons lichaam aanzet tot actie (vecht- of vluchtreactie) of afhankelijk van de situatie ons laat bevriezen (play dead). Hiervoor komen allerlei stofjes (hormonen etc.) vrij die ons o.a. helpen om beter te ademen, sneller te rennen en harder te schreeuwen. Je kunt je voorstellen dat er in deze overlevingsmodus geen tijd en energie over is om bijvoorbeeld ons eten te verteren, te helen of lekker te slapen. Op zo’n moment zitten we in het actieve sympathische zenuwstelsel gevangen, waarin iedere vorm van logica en relativeringsvermogen geblokkeerd wordt. Het oerbrein is aan het overleven en heeft de frontale cortex, ons moderne brein uitgeschakeld.

Gelukkig hebben we nog een tweede zenuwstelsel, het parasympatische zenuwstelsel genaamd. Dit stelsel is verantwoordelijk voor de rustfase in ons lichaam. Dus waarin ons voedsel verteerd wordt, ons lichaam kan helen (opruimen, schoonmaken) en waarin we lekker kunnen slapen. In een optimale gezonde toestand vertoeft het lichaam ca. 80 % van de tijd in dit stelsel. Hoeveel tijd vertoeft jouw lichaam in deze helende, rustfase?

Geloof niet alles wat je denkt

Nu wordt het interessant. Al die impulsen die via onze zintuigen binnenkomen, worden razendsnel verwerkt op basis van onze overtuigingen. Daarbij is het een bewezen feit dat onze hersenen het verschil niet weten tussen waarheid en fictie. Ons brein is een complex netwerk van zenuwbanen en synapsen die informatie afvuren. Het is een geweldig vuurwerk binnenin ons lichaam van zo’n 100 miljard zenuwcellen. Ja, je hoort het goed. Ons brein zit niet alleen in ons hoofd maar in ons hele lichaam. Er zitten zelfs de meeste zenuwcellen in onze buik. Vandaar dat heel veel mensen liever vertrouwen op hun buikgevoel. Een erg verstandige beslissing, want de duale gedachten die wij in ons hoofd bedenken zijn niet altijd waar.

Dus de eerste conclusie op basis van deze informatie is dat we onze gedachten en overtuigingen grondig moeten onderzoeken op hun waarheidsgehalte.

Nu komen we op het waarheidsgehalte van onze huidige realiteit en met name betreffend ons beroemde virus. Hier liggen de meningen zeer wijd uiteen en dan kom ik maar op één relevante vraag. Kunnen we de natuur overwinnen? Ik geloof dat het antwoord op deze vraag duidelijk is.

Nee, we kunnen ze hooguit leren begrijpen. Laat je verwonderen door de ongelooflijke intelligentie van onze natuur, waar ons lichaam een deel van is. Sta je open voor de mogelijkheid dat ons virus slechts een software update is om ons mensheid aan onze omgeving aan te passen? De natuur maakt geen fouten!

Trainingskamp voor onze zenuwen

Welke angsten zijn in de laatste maanden omhooggekomen? Angst voor het virus, angst om je baan te verliezen, angst voor een dictatuur en nog veel meer variaties. Alle angsten hebben een traumatische oorsprong en zijn reëel voor diegene die ze doorstaan. Wat gebeurt er in je lichaam als je in een constante angst leeft? Precies, je lichaam is dan in een constante vecht, vlucht of bevries modus. Lichamelijk geen gezonde toestand zoals al duidelijk gemaakt is. De angst die aan al deze angsten ten grondslag ligt, is de doodsangst. Dit is de grootste angst en persoonlijk heb ik deze al meerdere malen in de ogen mogen kijken en heb ze kunnen loslaten. De afgelopen twintig jaar heb ik bewust mijn denken, mijn lichaam en mijn leven opgeschoond. Dit proces van grote schoonmaak maken we nu mondiaal mee. Iedereen wordt uitgenodigd al zijn angsten in de ogen te kijken. Deze bewustwording is een grote stap naar innerlijke vrede en vrijheid.

Ben je bang voor de angst zelf en blijf je gevangen in een vicieuze desastreuze cirkel van het sympathische zenuwstelsel? Adem bewust in en uit en tover een glimlach op je gezicht. Zo makkelijk is het om naar het parasympatische zenuwstelsel te wisselen, waarin we weer logisch kunnen denken, relativeren en nieuwe informatie op kunnen nemen!

In welke wereld wil je leven?

Wil je leven in een materiële wereld vol wantrouwen, angst, onvrede, eenzaamheid en overheidscontrole? Of wil je in een natuurlijke wereld leven waar vertrouwen, liefde, vrede, saamhorigheid en zelfverantwoordelijkheid de norm zijn? Er zijn maar twee beweegredenen voor iedere beslissing; vertrouwen of angst. Ga zonder oordeel na wat je angst precies is, waar komt het vandaan en ga na of deze reëel is. Wees kritisch op de informatie die je via je zintuigen binnen laat en blijf altijd zelf nadenken of je gedachten wel kloppen. Richt je aandacht op mooie dingen in je leven en neem vakantie van de mainstream media. Hierdoor neemt de druk op je hersenpan af en leren je synapsen een andere richting op te vuren. Zo verandert de versleten snelweg in een jungle van enerverende paadjes, die de flexibiliteit van je brein (neuroplasticiteit) verhogen. Maak schoon en ruim op en dat op alle vlakken in je leven, dan komen als vanzelf je innerlijke waarden en de universele waarheid weer boven drijven.

Laten we van de geschiedenis leren

In het verleden en door onze hele geschiedenis zijn al zoveel moorden gepleegd om onze zelf gecreëerde overtuigingen te beschermen. Andersdenkende werden op de brandstapel gegooid en nu worden ze in een sociaal isolement gestopt. De wereld heeft andersdenkende mensen nodig, anders zou de wereld stil staan. Stel je voor dat we nog steeds zouden geloven dat de aarde plat is. Of stel je voor dat we in een paar jaren nog steeds denken dat we ons moeten beschermen tegen een dodelijk virus. Nieuwsgierig naar de wortel van de angst voor ons virus? Train je hersenen flexibel te zijn zodat ze open staan voor de mogelijkheid dat wat je altijd hebt gedacht een illusie blijkt te zijn. Adem in en uit. Vertrouw op de intelligentie van je lichaam en weet dat die niet door onze hersenen gestuurd wordt. Wat is jouw keuze voor het leven: angst of vertrouwen?

De natuur kunnen we niet overwinnen, slechts worden begrepen!